-
Čas přípravy5 min
-
Doba vaření35 min
-
Porce4
-
Celkový čas40 min
Květák je poměrně obvyklá zelenina, ze které jsou nejznámějšími recepty květákový mozeček nebo klasický smažený květák. Připravte si tento gratinovaný květák s mozzarellou, bramborem a pestem.
Nejlepší zapečený květák se sýrem byl původně experiment, jelikož jsem chtěl vyzkoušet fialový květák, který mě na první pohled v obchodě zaujal. Musím podotknout, že jeho chuť se nijak neliší od toho klasického bílého. Jídlo je snadné na přípravu a je naprosto ideální k přípravě zdravé a vyvážené večeře.
Suroviny na nejlepší zapečený květák se sýrem
- 1 květák
- 2 střední brambory
- 2 cibule
- 4 vejce
- 150 g strouhané mozzarelly
- 2-3 lžíce bazalkového pesta
- 3 stroužky česneku
- sůl & pepř
- (přepuštěné) máslo / olej
TIP: Můžete použít i jiný sýr např. eidam, goudu, čedar.
Postup přípravy zapečeného květáku s bramborem a sýrem
- Nejprve si oloupejte brambory a nakrájejte na tenké plátky. Rozpusťte si trochu másla, klidně použijte přepuštěné jako já a vymažte si zapékací mísu. Poklaďte první vrstvu brambor, osolte a opepřete. Na brambory dávejte půlkolečka cibule a plátky česneku a poté druhou vrstvu brambor, kterou opět osolte a opepřete. Pokud vám zbyla cibule, přidejte ji na brambory.
- Květák zbavte košťálu a rozdělejte si ho na malé růžičky, které poklaďte navrch. Troubu si předpečte na 200°C a pečte směs zeleniny zhruba 20-25 minut, aby změkla.
- V misce si rozmíchejte vejce, přidejte špetku soli a pepře a směsí vajec zalijte pekáček s měkkou zeleninou. Navrch ještě nasypte strouhanou mozzarellu a nakonec na sýr dejte na několik míst pesto. snižte teplotu trouby na 140-150°C a pečte do rozpuštění sýra. Směs vyndejte ve chvíli, kdy sýr začne lehce zlátnout.
- Podávejte jako lehkou večeři nebo rychlý oběd.
TIP: Stejným způsobem si můžete připravit i brokolici nebo místo brambor směs zapéct s těstovinami.
Chutnal vám nejlepší zapečený květák se sýrem? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Nejlepší zapečený květák se sýrem
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review